Opis produktu
Stal szlachetna to stal najwyższej jakości, bardzo łatwa w utrzymaniu w czystości, nie przywierają do niej żadne mikroorganizmy, nie wchłania zapachu potraw, nie barwi się od potrwa. Jest odporna na działanie kwasów, zasad i wysokich temperatur.
Bardzo ważnym elementem takich garnków jest dno, które powinno doskonale przewodzić ciepło i rozprowadzać po całym garnku. Może to być ciężkie dno jednowarstwowe lub dno wielowarstwowe. W zależności od producenta tych warstw może być kilka, najważniejsze jest jednak to, by były one ze sobą doskonale zespolone (połączone), co pozwoli na pełne wykorzystanie właściwości dna oraz zapobiegnie jego odkształcaniu. Dzięki warstwowej budowie dno doskonale przewodzi ciepło, ale także je akumuluje, co pozwala na gotowanie na małym płomieniu, czy tez małej mocy kuchni i równocześnie zapobiega przywieraniu potraw. Garnki takie pozwalają często na gotowanie z udziałem minimalnej ilości wody lub gotowanie bez wody (tylko młode, świeże i jędrne warzywa), co pozwala na zachowanie wartości odżywczych potraw.
Zalety stali szlachetnej: Trwałość
Naczynia są wykonane z jednego z najmocniejszych, najwytrzymalszych Odporność na korozję
Znakomita zdolność do znoszenia wszelkich warunków atmosferycznych Zdolność zachowywania czystości
W codziennym użytkowaniu wystarczy użyć ciepłej wody Walory smakowe
Absolutnie nie wpływa nawet na najdelikatniejsze smaki co czyni z niej Odporność na temperaturę Może być używana wszędzie - od zamrażarki do piekarnika Elastyczność projektowania
Można ją łatwo formować i łączyć w celu kompleksowego zaspokojenia Oszczędność
To inwestycja, która się opłaca biorąc pod uwagę wyjątkową trwałość Estetyczność
To najbardziej atrakcyjny metal dostępny dla produktów konsumpcyjnych;
* dno termiczne z funkcją przewodzenia ciepła - możliwość piętrowego |
|
Zasady gotowania:
W celu prawidłowego użytkowania naczyń należy stosować się do następujących instrukcji:
* naczynie powinno być zapełnione produktami w objętości 1/2 - 2/3. Średnica nałożonej pokrywy powinna pasować do średnicy garnka
* rozpoczynając gotowanie należy przekręcić pokrywę przez jej przekręcenie o pół obrotu. W ten sposób między obrzeżem garnka i pokrywą powstaje pierścień wodny, który zabezpiecza przed ucieczką pozostałej pary z naczynia. Jeżeli jednak para wodna wydostaje się z garnka oznacza to, że temperatura wewnątrz garnka jest zbyt wysoka i należy zmniejszyć ogień
* podczas gotowania nie należy podnosić lub zdejmować pokrywy. Jeżeli będzie to konieczne, należy wówczas skompensować straty pary wodnej przez dodanie dwóch łyżek wody lub wywaru. Jeżeli jednak na koniec np. pieczenia w garnku pozostało na dnie zbyt dużo cieczy to należy zdjąć pokrywę i zwiększyć ogień co spowoduje odparowanie nadmiaru soku
* ilość wody użyta podczas gotowania powinna być równa ilości wywaru, który chcemy uzyskać po zakończeniu procesu gotowania. Gotując warzywa lub zupę należy dodać taką ilość wody aby przykrywała warzywa. Podczas gotowania ilość cieczy nie maleje, ponieważ parowanie jest zahamowane. Wystarczy dodać zaledwie minimalną ilość soli gdyż pokrywa zatrzymuje naturalne sole i aromat żywności wewnątrz naczynia, dzięki czemu ma ona intensywniejszy smak i zapach
Gotowanie na parze:
To sposób przyrządzania potraw rozpowszechniony w świecie przez Chińczyków i Japończyków.
Dietetycy są wyjątkowo zgodni, że tak przygotowane potrawy są najwyższej jakości
Dzieje się tak, ponieważ gotowanie na parze w znaczący sposób ogranicza ich
Podobnie minerały i witaminy zostają zachowane w znacznie większym stopniu
Nie można też zapominać, że posiłki gotowane na parze nie wymagają używania
Ponadto składniki są sprężyste, jędrne, nie wchłaniają zbyt dużo wody i nie wysychają.
Przy tej metodzie nic się nie zmarnuje. Nawet wodę, która wyciekła na naczynie
Nie można też zapominać, że posiłki gotowane na parze nie wymagają używania |
|
Nasze garnki są bardzo ładnie i starannie wykonane z najlepszej stali szlachetnej. Dzięki kompletowi eksluzywnych garnków ze stali szlachetnej możemy gotować w małej ilości wody lub minimalnej ilości tłuszczu, dzięki czemu zachowujemy w naszych potrawach składniki mineralne i witaminy oraz oryginalny smak potraw.
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE GOTOWANIA W NACZYNIACH ZE STALI SZLACHETNEJ:
- zdrowe gotowanie
- potrawy gotowane w małej ilości wody i bez tłuszczu
- zdrowe gotowanie bez soli
- warzywa na parowniku dostawcą niezbędnych witamin i minerałów
- pozostawia naturalne substancje odżywcze i aromatyczne
- właściwości bakteriobójcze
- w garnkach można gotować kilka rodzajów potraw na raz
Zasady użytkowania:
Inną zaletą jest łatwość z jaką można je utrzymywać w czystości.
Pierwszym krokiem jaki należy wykonać przed użyciem naczyń jest dokładne ich umycie w gorącej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Ma to na celu usunięcie olejów produkcyjnych. Naczynia należy dokładnie wypłukać i wytrzeć do sucha ręczniczkiem.
ZMYWANIE:
- szybkie bezproblemowe zmywanie |
|
Kontrola użytkowania: Sposób użycia termometru:
Sekretem doskonałego gotowania jest kontrola temperatury. Kontrolny wskaźnik na przykrywce Niebieski - zbyt niska temperatura Żółty - doskonała temperatura Czerowny - zbyt wysoka temperatura |
|
Naczynia polerowane na wysoki połysk. Pokrywy są wyposażone w termostat (należy go odkręcić przed myciem w zmywarce). Nienagrzewające sie NITOWANE uchwyty. 9 - warstwowe dno akutermiczne. Przystosowane do wszystkich typów kuchenek także INDUKCJI. |
Zestaw zawiera: rondel z pokrywką: średnica 16cm, pojemność 1.6L garnek z pokrywką: średnica 16cm, pojemność 1.6L garnek z pokrywką: średnica 20cm, pojemność 3.7L garnek z pokrywką: średnica 24cm, pojemność 6.8L patelnia rondel z pokrywką: pojemność 2.7L wkład do parowania miska z pokrywką: średnica 20cm podkładka bakelitowa: 2 sztuki przyssawka: średnica 20cm ring do gotowania w systemie wieżowym: średnica 20cm tarka |
WŁAŚCIWOŚCI TERMICZNE:
- utrzymywanie ciepła potraw przez bardzo długi czas,
Specyfikacja :
- dno 10mm aluminium + 0,6mm 18/0 IMPACT DNO INDUKCYJNE |
Recenzje
Na razie brak recenzji produktów.